19. Hommat käynnissä!

Jumankauta ollaan huhkittu ulkona!

20160328_191525
Puratut tiilet kuormalavoilla, joista jo kaksi on kaatunut.

Pääsiäisenä purattiin laajennuksen kohdalta tiilimuuri (kuva edellisessä postauksessa), samoin kahden isohkon kukkapenkin ympäriltä. Siivottiin pihatuvan taakse pinotut tiilet samaan paikkaan ja muukin tarpeellinen. Harmaita tiiilä meidän pihassamme oli muuton hetkellä iso kasa, jotka edellinen asukas oli ajatellut ajoväylään. Onneksi ei ollut laittanut, kun se jouduttiin vuosia sitten kaivaa auki oikeille salaoja kaadoille ja nyt viimeistään olisi  mennyt pilalle. Niitä tiiliä aikanaan jaettiin ja myytiin – vieläkin jonkin verran jäljellä. Nyt laitettiin talteen, kun sain idean niille. Meinasin ensin, että myydään nuo punasävyisen tiilet, mutta säästettiin vielä, että saadaan ehkä ensi kesänä tehtyä piha loppuun. Tuo punertava sävy ei ole minusta se kaunein. Ehkä sopivat eri värisen talon kanssa paremmin?

20160328_191508
Kukkapenkin mädätysmuovit.

Olin ihmetellyt kaikki nämä vuodet, että miksi ihmeessä tämän vasemmalla näkyvän ison kukkapenkin kaksikin kertaa vaihdetuissa mullissa harva kasvi eli ja viihtyi. Multa sammaloituui ja pakkautui, vaikka paikka on kuuma ja aurinkoinen. Selvisihän se syy, kun ympäriltä kivet purki. Sinne oli vedetty kunnon umpimuovia kerros, ettei vesi varmasti pääse valumaan. Vidu. Siinä oli muuttaessamme vuorimäntypuska, muutama kuunlilja ja soraa. Ei ollut yhtään hyvännäköinen saati meidän tyylisemme viritelmä, niin oli aika nopeasti purku.

20160328_191604
Laajennuksen kohdalta tiiliimuurin takaa.

Tämä kuva on laajennuksen kohdalle tehdystä pengerryksestä tiilien takaa. Jonkun verran oli tungettu jätettä ihan vaan täytteeksi ja vissiin säästetty jätemaksuista.

Tiilien purun jälkeen päästiin pihatuvan kimppuun. Tuli kaivuri ja veteli sen suoraan jätelavalle. Hetken leijui sellainen henkeäsalpaava home ja sahanpurupölly pihassa. Ihme kyllä puiset seinärakenteet ja puru eivät olleet mätiä. Kattotuolit olivat ihan upottavan pehmeitä.

20160402_163014
Pihatupa purkuvaiheessa.

Pihatuvassa siis vuosia ollut pahat kosteusvauriot. Kai se on sen verran tuulettunut kuitenkin, että jotain oli kuivunut. Mökin sisällä oli ihan järkyttävän pistävä ilma. Piti aina vetää keuhkot täyteen ilmaa, jos sisällä kävi ja pidättää käynnin ajan. Se on nyt poissa.

20160328_191333
Isäntä hommissa.

20160328_194032Sitten tuohon laajennuksen kohtaan jäänyt tammi kaadettiin. Isäntä ensin karsi isoja oksia, etteivät katko oksien läpi mennyttä sähkökaapelia. Hiukan kävi surku tätä puuta. Hetken taas mietimme, olisiko sitten pitänyt koittaa siirtää. Päätettiin, että ei aleta kaivaa niin isoa monttua, kun ei ole varmu20160328_194444utta, että kestää siirron. Tässä toisessa kuvassa näkyy ehkä tuo sähkökaaplei paremmin. Se muuttaa siis nykykäytäntöjen mukaisesti maan alle. Caruna vaan ei ole vastannut sähkömiehen yhteydenottoihin asiasta. Juuri tästä syystähän he perustelivat suuret korotukset, että sähköverkkoa parannetaan ja päivitetään, niin luulisi edes vastaavan! Jännityksellä odotamme, että mitenköhän iso lasku siitä kuitenkin vielä napsahtaa. Olisi kiva voida varautua budjetissa etukäteen tämmöisiin tarkemmin. Hintahaarukka kun tuntuu tämmöiset voivan olla satasista tonneihin.

20160407_075816
On laaksoa ja kukkulaa vielä hetken.

20160406_183138Sitten saikin kaivurimies käydä vaihtamassa hiukan järeämmän vepeleen ja aloittaa pihatuvan vastapäätä tulevan laajennuksen kohtaa kaivamaan. Maalämpökaivo on tuolla kauhan takana tuo pieni musta putken pää. Sen poraaja sanoi, että n 1,5 m jälkeen oli kalliota ihan porattuun 230 metriin saakka. Varauduimme siis kunnon louhintoihin. Sinä osoittautuikin olevan vahvaa savimaata. Jotenkin ajattelin, ettei entisaikaan olisi loivaan rinteeseen osittain maan alle rakennettu, jos juuri tuossa kohtaa olisi kalliota. Se on varmasti tarkastettu kaivauksian. Tai onhan tuolla saunan alla, jonka me louhimme käsin, että saatiin huonekorkeutta lisää (tästä aiemmin kirjoitettu). Etualalla paljastui kuitenkin alkava kallio, joten ilman louhintoja ei selvitty. Se onkin nyt sitten seuraava projekti. Onneksi louhinnoista ylipäätään oli jo sovittu. Se, mikä olikin nyt odotettua isompi juttu, oli tuon kaivettavan maan määrä! Siinä oli kuorma-auto vieressä ja jokainen kasa tuossa on yksi kuorma-auton lavallinen. Piha laskeutui tuonne alapihan puolelle niin, että pian kolmen vuoden takaisten muun pihan maatöiden aikana jäimme odottamaan siihen täytemaata tuosta kaivauksesta. Näillä saadaan todellakin korotettua ja tasoitettua pihaa! Piti alkaa jo poiskin kuskata ihan maksullisiin paikkoihin!

20160407_201622Tässä viimeisessä kuvassa on lähes valmis pohjakuoppa. Tai siis kaivurin osalta valmis ja louhintamiesten kohdalla alkutilanne. Kallio näkyy siis tuossa oikealla. Vaikka nyt tuleekin rapaa sisällekin ihan urakalla ja alkaa tämä  sotkun vaihe, niin hyvä fiilis. VIHDOIN tämä koko projekti ja odotus alkaa siirtyä vuosien puhetasosta konkretiaan!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s