Projekti

Lähtötilanne:

Rauhalan Tila ei ole varsinainen tila. Se on kuitenkin talon alkuperäinen nimi. Katumme on rakennettu Pohjois-Espooseen aikoinaan sodassa kaatuneen isän perintöverojen maksamisen vuoksi ja rakennetteu tieltä kohti metsää sen verran, mitä perintöverot maksoivat vs. tonttien myynti. Pikkutielle rakennettiin neljä taloa 1950 -luvulla. Myöhemmin on rakennettu kaksi lisää. Toinen omalle tontilleen ja toinen lohkaistu naapurin tontista. Yksi talo jäi juuri tyhjilleen ja se on myyty. Vielä ei ole tietoa tulevasta. Veikkaus on, että taloja tulee ison rakennusoikeusmäärän vuoksi useampi ja takana rakennusliike.

Meidän talomme rajoittuu metsään ja metsäkaistaleeseen kohti tietä kahdelta sivulta, pikkukatumme vasemmalla ja takana naapurit.

Nyt meillä on asuinkerroksessa 1 mh, keittiö, olohuone ja wc. Alakerrassa sauna, suihku, pukuhuone, pieni varasto/kodinhoitotila sekä autotalli. Yläkerrassa viistoa matalampaa tilaa.

Tontti myynti papereissa oli 2155 m2, tarkistusmittauksessa 2140 m2. Rakennusoikeutta on kaikkiaan 535 m2. Koko tontti on loivasti laskeutuva etupihalle päin. Parasta aurinkoista puolta on kuvien edestä katsottuna vasemmalla. Iteasiassa hienosti ympäri taloa, etupihan ollessa iltapäivästä varjoisin.

Pihassa purkukuntoinen piharakennus (alkuperäinen omistaja pilannut väärällä remontointitavalla ja tupa on ihan mätä), joka puretaan projektin yhteydessä. Vanha liiteri on jo purattu ja uusi rakennettu tilalle.

Tavoite:

Laajennukseen tulee 4 makuuhuonetta. Yksi kullekin lapselle ja meille omamme kylpyhuoneella. Päätyyn kodinhoitohuone kuraeteisellä (oma sisäänkäynti, kuvassa oikealla), makuuhuone ammeella ja ns. vanity, tupla-allas ja iso peili. Tyttövaltaisen talon peilaus- ja itsensästailausnurkkaus.

Vanhalle puolelle uusi keittiö ja sen tieltä seinien kaatoa. Ulkoseinää muutetaan niin, etä yksi ikkuna muuttuu kahdeksi, jotta saadaan eteen työtila oikealle korkeudelle ja liesi väliin. Toinen puoli avoin kohti olohuonetta, jossa ruokapöytä.

Nykyisestä makuuhuoneesta avataan seinä auki nykyiseen olohuoneeseen ja siitä tulee tv-huone.

Olohuoneen eteen etupuolelle tulee terassi ja liukuovet olohuoneesta. Kuvassa tästä poiketen vielä normi parvekeovi.

Keittiöstä tulee käynti myös ulos myöhemmin rakentuvaan kesäkeittiöön ja terassille.

Vanhasta autotallista (26 m2) tulee emännän harrastus- ja oleskelutila takalla. Uuden autotallin taakse isännälle man cave, kuntosali/nikkarointikolo.

Vanhan puolen pikkuvessa on uusittu noin 5 v sitten, se uusitaan kuitenkin samalla.

Teknisiä juttuja:

Lämmitysmuodoksi tulee maalämpö. Rakentamisessa huomioitava alueella vaadittavat melusta johtuvat äänieristykset. Käytännössä melualuemerkintä johtuu yläpuolella ajoittainmenevästä lentoliikenteestä, mikä ei kyllä oikeasti kuulu kuin satunnaisesti yksittäisten koneiden äänet.

Materiaalivalinnoissa pyrimme valitsemaan vanhan talon yhteyteen sopivia materiaaleja ja jos mahdollista, huomioida ekologisuus.

Työ:

*Päivitetään*

Rakentajan valinta on vielä käynnissä. Painopiste on ollut se, että rakentaminen pitkästä materiaalista onnistuu ja on hyvät suositukset sekä kotimaisuus. Samoin asiat tulee olla hoidettuna asianmukaisesti myös taloudellisesti.

Isäntä toimii työnjohtajana. Materiaaliostot teemme itse. Minä vastaan sisustuksesta. Yhdessä olemme koittaneet mahdollisimman tarkkaan miettiä perheemme arkitoiminnot ja huomioida ne suunnittelussa.

Laajennuksen on suunnitellut ARK Virkkusen senior arkkitehti omien ajatustemme pohjalta. Ja voin kertoa niitä ajatuksia vuosien varrella olleen paljon!

TaloUlkoaPiirros
Vanha puoli kuvassa vasemmalla ja uusi osa oikealla hiukan korkeammalla katolla.
AsuinkerrosRauhalanTila
Asuinkerros. Päämakuuhuoneen kylpyhuoneen wc-istuin ja lavuaari vaihtavat paikkaa ja kodinhoitotilan yhteydessä olevaan kylpyhuoneeseen tulee takaseinälle amme ja pikkuikkuna poistuu. Oikealle keskelle wc-istuin ja lavuaari kuvassa näkyvän pöntön kohdalle. Kodinhoitotilaan ympyrän kohdalle tulee kaappeja, mm. siivouskomero. Ovesta oikealla lasten- ja koirien pesunurkkaus. Vasemmalla terassi ja kesäkeittiö, joita ei ole vielä ihan tarkasti suunniteltu loppuun.
KellariKerrosRauhalanTila
Kellarikerrokseen tulee nykyiseen varasto/kodinhoitotilaan uusi pikkuvessa. Siitä avataan läpikulku vanhaan autotalliin. Kuvasta puuttuu takka, joka tulee harrastetilaan. Uudelle puolelle tulee tekninen tila ja avoin, johon rakentuu isännän man cave ja varsinaien autotalli. Välivaraston jollekin seinälle (pikkuvessan kanssa sama pieni tila) on tarkoitus rakentaa viinikellari/hyllykkö.

Suunnittelussa huomioitavat / haasteet

Tontti on loivasti laskeutuva etupihalle päin. Oikealla talon takana on pieni levennyskohta neljän tontin yhtymäpaikassa ja sen muoto vs. vaadittavat metrimäärät tontin rajalta vaikuttaa siihen, ettei taloa voitu enempää levittää oikealle.

Ensimmäinen ajatus oli tehdä kunnolla 2-kerroksinen talo. Koska takapihaa kohti on talon matalampi puoli ja edessä korkeampi, olisi talosta tullut vieläkin massiivisemman näköinen edestä. Samoin se olisi pakottanut rakentamaan erillisen autotallin. Päädyimme kuitenkin hyötykäyttämään kellaritallimahdollisuuden.